Visie
Goudvoormekaar
Burgerinitiatief coöperatieve vereniging ‘Goudvoormekaar’ gaat in Winschoten een woongemeenschap realiseren met duurzame, levensloopbestendige wooneenheden, een gemeenschappelijke tuin en binnenruimte. Met aandacht voor milieuvriendelijk wonen, goede voeding, aandacht voor elkaar en onze aarde. De woongemeenschap is er voor jong en oud.
Visie: Zo lang mogelijk eigen regie behouden
Wij, een groep enthousiaste burgers leggen samen de fundamenten voor ons wooninitiatief: een veilige woonomgeving waar elke bewoner geborgenheid kan ervaren, en waar we er voor elkaar willen zijn op de momenten dat dit nodig is en kan.
Onze visie is gebaseerd op een aantal kernwaarden:
- Medeverantwoordelijkheid voor het geheel, we dragen bij naar vermogen en interesses.
- Respectvol en verdraagzaam in de omgang met elkaar en onze omgeving.
- Duurzaam en Ecologisch leven zijn belangrijke uitgangspunten.
Samen en zelfstandig:
- Samen: we zien om naar elkaar en zijn verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke ruimten binnen en buiten.
- Zelfstandig: we hebben ons eigen appartement/huis, waar we naar eigen wens kunnen wonen, natuurlijk zonder overlast voor onze omgeving.
Speerpunten Goudvoormekaar
Ons initiatief kent 3 speerpunten waar het volgens ons anders kan (en moet):
• Wonen
Duurzame, levensloopbestendige wooneenheden, een gemeenschappelijke tuin en gezamenlijke binnenruimten. Met aandacht voor milieuvriendelijk wonen en een architectuur die daar uitdrukking aan geeft. Voor jong en oud. Zelfstandig en gezamenlijk.
• Welbevinden
We zien om naar elkaar. Onze intentie is om, indien nodig en wenselijk, elkaar te helpen en te ondersteunen. Dit ook vooruitlopend op de toekomst waarin professionele zorg misschien niet onmiddellijk voorhanden blijft. Het wonen bij Goudvoormekaar stimuleert op ongedwongen en natuurlijke wijze om zo veel en zo lang mogelijk actief te blijven (sociaal, mentaal en fysiek), daarmee ook de inzet van zorg uit te stellen en misschien zelfs te voorkomen. Ook hierbij behoudt eenieder natuurlijk zijn eigen vrijheid in het maken van keuzes. Keuzes die organisch ontstaan. Ook de mogelijkheden om samen bezig te zijn (bijvoorbeeld tuinieren, koken, creatieve activiteiten) kan verbindend werken en het sociaal welbevinden verhogen.
• Voeding
Zeker voor de ouder wordende mens is het lastig om gezonde, verse, liefst biologische maaltijden te nuttigen. Wij willen elkaar stimuleren dit wél mogelijk te maken, door middel van af en toe samen eten en wanneer je dat wil, samen werken in de gemeenschappelijke (bio) tuin.